domingo, 23 de diciembre de 2012                          Nadal 2012


“El qui es la Paraula es va fer home i plantà entre nosaltres el seu tabernacle”.

 ¿De quin tabernacle es tracta?. ¿Un tabernacle de poder, de riquesa?. ¿Un tabernacle que s`imposa per la força?. ¿Quins foren els signes que donaren els àngels als pastors?: "Trobareu al nen en una menjadora”. Ells “hi anaren... i trobaren Maria i Josep amb el nen a la menjadora”.

 Quant Déu  “plantà entre nosaltres el seu tabernacle”, les línees mestres de la seva manifestació foren Maria i Josep, els àngels, els pastors, l`estable pobre. .....

 “Existia la llum veritable...Era present al mon...que li deu l`existència, però el mon no l`ha reconegut...”, diu Sant Joan.

“El mon no l`ha reconegut”. El Creador, no va ser descobert plenament per els homes a través de la naturalesa, aquest signe tant fort de la seva presencia. .....

Tots hem sentit a dir alguna vegada :”Nadal es un dia trist perquè sempre hi falta algú”. ¿Perquè es noten tant les absències en el dia de Nadal?.

 Davant d`un misteri d`amor, de pau, com es el Nadal, el Pessebre amb el Déu fet home, ¿es pot dir , de veritat, que Nadal es, o pot ser, un dia trist perquè sempre hi manca algú?

...................................................................................

Si be, sortosament, hi hauran famílies o persones als que no els faltarà, avui, cap dels sers estimats, seran més els que notaran, en el seu cor i records, les absències.

Altres  viuran entristits a causa de  situacions passades qui sap si punyents,  fracassos laborals , matrimonis separats, fills sense el caliu dels pares junts, emigrants. Pares que veieren com les orenetes, del seu niu, prenien el vol... Malats, ancians...

“Gloria a Déu a dalt del cel i pau a la terra als homes de bona voluntat”. La fe, que es gloria a Déu i  pau, el fet de que  Déu es va fer home per il·luminar el nostra pas feixuc, quant el Dogma de la Comunió dels Sants, ens manté units a Ell i als sers estimats presents i absents, el Nadal, viscut cristianament,  no deu pas ser, per ningú, un dia trist.

 Nadal es  Déu present i pròxim, Déu en la vida i en la mort.

....................................................................................

Vivim uns temps enriquidors per la pluralitat, però difícils, per la dificultat de distingir i comprendre allò que es “Llum veritable”, allò que es veritat natural i sobrenatural.

La major dificultat del nostre temps es la garantia de bons pastors. Algú dirà que es difícil reconèixer “la llum veritable” perquè aquesta Llum no ens es predicada des de l`amor i la justícia o des de el Pessebre.

Per poc que ens mogui l`esperit de les Benaurances, l`esperit del Pessebre, ens donarem compta que els pastors  de  senzillesa,  comunió,  germanó, de donar-se aixopluc, calo, acolliment, companyia, ajuda mútua, constitueixen l`essència cristiana d`avui i de sempre.......

 ¿No es aquest tarannà familiar, hereu del cristianisme, arrelat des de segles, la que amoroseix i atenua  moltes circumstancies d`atur i dificultats econòmiques actuals? ....

Sempre que els germans s`uneixen constituïm família, comunitat. ¡Es tant reconfortant trobar-se amb els germans identificats o conèixer germans nous!

Tots son pastors que estaven cuidant el remat, dedicats als nostres afers, al ras de la nit, vora, potser, un foc escàs.

!Foc escàs¡ ¿Qui te fe de sobres?.¿Qui te caritat de sobres?. La fe, l`amor, la justícia son un foc difícil, sempre escàs, un foc que es precís fer-lo més gran quant més fred fa. A proporció de la fredor, que ens envolta,  tenim més necessitat d`ajuntar-nos, d`unir  les mans en el cercle comunitari, al voltant del foc.

El foc avui, la cova avui, el Pessebre, que s`ens anuncia,...... es quest temple, mil·lenari, on el Déu, que es va encarnar a Betlem, havent comensat ja a fer-se present a través nostre, es manifestarà en  l`esclat sacramental de la seva presencia eucarística.

¡Oidà que amb l`ajut de Maria i Josep, dels germans presents i  dels absents, aquesta Congregació conforti el nostre cor!

 

Mn. Francesc Tort Mitjans. Rector de Sant Pau del Camp. Reflexions extretes d`altres homilies predicades a Santa Maria del Mar per el que en fou també rector. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario